Kunst is een uiting van de emoties, gedachtes van de mens en een ambacht dat is bedoeld om de zintuigen te prikkelen. Kunst is al sinds het bestaan van de mensheid aanwezig en is altijd een belangrijk onderdeel van ons leven geweest. Het zorgt ervoor dat wij uit ons wereldje kunnen stappen en ons kunnen laten verwonderen door iets wat wij, als toeschouwer, niet kunnen creëren.

De moderne mens

Vandaag de dag is er veel meer nodig om de moderne mens te prikkelen. We worden dagelijks overspoeld met informatie vanuit verschillende kanalen waardoor we sneller verzadigd raken. Kunst is een mogelijkheid om even te ontsnappen van deze sociale prikkels en weer met aandacht te kijken naar wat een kunstenaar wilt vertellen. Tegenwoordig willen we vaak meer en groter omdat we anders snel verveeld zijn. Verschillende curatoren spelen hierop in. Zo is Anne van der Zwaag een curator die deze ontwikkeling oppakt met haar tentoonstelling ‘BIG ART’. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd op verrassende locaties zoals in de Bijlmerbajes(2018) en op het Hembrugterrein in Zaandam(2019). Hier staan enorme kunstwerken geëxposeerd die ieder hun eigen verhaal vertellen. Sommige begrijp je direct en andere zetten je tot nadenken. Een ding is zeker, je bent even weg van de werkelijke wereld.

Openbare kunst

Er zijn ook exposities die worden georganiseerd die gratis toegankelijk zijn en waar je zo langs kunt fietsen. Wij als moderne mens willen altijd wel verwonderd worden en als het gratis kan is het natuurlijk helemaal fijn. Daarnaast is kunst iets wat voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn en niet alleen voor de ‘elite’.

‘Art Zuid’ creëert een ontmoetingsplek waar mensen samen kunnen komen en kunst kunnen bekijken waardoor kunst ook van belang wordt voor een open samenleving. ‘Art Zuid’ heeft een route van tweeënhalf km waar meer dan zestig sculpturen staan geëxposeerd en ze organiseren ook evenementen en rondleidingen waar je de mogelijkheid krijgt om met de kunstenaars te praten. Op deze manier is kunst zelfs toegankelijk voor diegene die er geen geld voor heeft.

De zin van kunst

Kunst zorgt ervoor dat je brein reageert en de emoties van de kunstenaar kan voelen of zien. Volgens een onderzoek van Dick Swaab was dit effect ook zichtbaar toen in een onderzoek naar kunst in een psychiatrische inrichting bleek dat schilderijen de stemming van de patiënten sterk beïnvloeden. “Wanneer er een dreigend schilderij van Van Gogh of Jackson Pollock aan de muur hing, werden er meer angstwerende middelen gevraagd en waren de mensen onrustig. Het tegenovergestelde werd gevonden bij een Savannelandschap met wat dieren, bossen en heuvels. Dan werd er juist minder medicatie aangevraagd dan normaal.”

Tijdens ‘Maison et Objet’ in Parijs werden ook levensgrote objecten gepresenteerd voor in je interieur. Zo waren er enorme giraffen en een grote hond. Deze objecten zorgen voor een surrealistisch beeld in een menselijke omgeving waardoor je verwonderd wordt.

In het ‘Palais de Tokyo’ werden grote collagekunstwerken getoond die ervoor zorgen dat je aandacht meteen gegrepen wordt. Door de omvang van dit kunstwerk, zie je constant nieuwe objecten waardoor je geprikkeld blijft.

Kunst kan dus positief of negatief beïnvloeden en hier dient ook rekening mee gehouden te worden als het in een ruimte, winkel op openbare plek wordt geplaatst.

Toepassing van grote kunst

Indien je kunst wilt toepassen dien je rekening te houden met wat het kunstobject uitstraalt. Het zou mooi zijn als we kunst vaker kunnen toepassen in retail of in een openbare ruimte zodat we mensen kunnen verwonderen op momenten dat ze het niet verwachten. Sla de handen ineen met een kunstenaar en zoek de uitdaging op want een ding is zeker in een wereld van onzekerheden, kunst zal nooit verdwijnen.

Let’s create!

Larissa Tanka

Larissa Tanka

Larissa is werkzaam als concept developer bij Store3D. Daarnaast heeft ze ook haar eigen bedrijf ‘Tanka Trend & Concept’ die gespecialiseerd is in trendonderzoek en concept design. De focus ligt bij haar op het ontwikkelen van nieuwe retail concepten en het onderzoeken van de nieuwste ontwikkelingen. Privé: woonachtig in het bruisende Amsterdam. Interesses: Kunst, design, architectuur, sport en reizen. Vakantie: ongeacht waar ik ben, elk land heeft zijn eigen schoonheid die ik waardeer en bewonder. Specialisme: concept denken. "The most important aspect of visualizing the future is valuing the past"